[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Przedruk ze strony:
Drukuj pracħ
Lecznicza ņywnoĻę
ZDROWA ņYWNOĺĘ
Przedstawiony poniŇej spis produktw ŇywnoĻciowychpomocnych w rŇnorodnych, a
najczħĻciej spotykanych schorzeniach opracowany zostaþ na podstawie tþumaczenia z j.
angielskiego serii artykuþw, ktre ukazaþy siħ w Journal of the American Medicial
Association (tytuþ oryginaþu: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w
przekazach staroŇytnej sztuki medycznej Sþowian, Celtw, Grekw, ludw Bliskiego i
Dalekiego Wschodu. Wybrano produkty þatwo dostħpne na rynku polskim, bogate w
witaminy i mineraþy niezbħdne do prawidþowego funkcjonowania organizmu.
Wiele lekw stosowanych we wspþczesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na
wyciĢgach z roĻlin wystħpujĢcych w przyrodzie. Ale piguþki nie mogĢ zastĢpię odpowiedniej
diety. Nie ma sensu faszerowanie siħ medykamentami i jednoczesne zatruwanie organizmu
jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poniŇej warzyw, owocw i ziþ
jest stosowanych rwnieŇ i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej wiedzy popartej
dþugoletnim badaniem i doĻwiadczeniem skorzystaę. Warto tym bardziej im mniejszĢ
przykþadamy wagħ do tego co spoŇywamy, najczħĻciej w poĻpiechu, nie przeŇuwajĢc
dokþadnie pokarmu.
SpoĻrd bogatej listy pokarmw korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu þatwo
bħdzie wybraę to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwowaę w jaki
sposb to co spoŇywamy wpþywa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu
wypadkach wystarczy zrezygnowaę z jednego, dwch, trzech produktw lub ograniczyę ich
spoŇywanie aby odczuę poprawħ samopoczucia. ýatwiej jest zapobiegaę niŇ leczyę. RŇne
organizmy majĢ odmiennĢ podatnoĻę na schorzenia w zaleŇnoĻci od uwarunkowaı
genetycznych, skþadnikw gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu innych czynnikw.
To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny moŇe nie mieę wpþywu.
Skþad diety naleŇy rozpatrywaę caþoĻciowo. KaŇdy organizm jest inny i moŇe mieę innĢ,
sobie tylko wþaĻciwĢ tolerancjħ na poszczeglne skþadniki diety. Nie ma diety idealnej dla
wszystkich, gdyŇ nie ma dwch identycznych organizmw. Nawet najzdrowsza ŇywnoĻę jak
np. mid, cebula czy rzepa moŇe u niektrych powodowaę dolegliwoĻci. WaŇna jest
odpowiednia kompozycja skþadnikw pokarmowych. Np. nadmiar tþuszczu powoduje
podniesienie poziomu cholesterolu, otyþoĻę, uszkodzenie serca, ale dotyczy to tþuszczu
zwierzħcego. Caþkowite zrezygnowanie z tþuszczu rwnieŇ roĻlinnego (oliwa z oliwek) jest
niekorzystne gdyŇ organizm nie wchþania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza
jest dieta urozmaicona, mamy wtedy moŇliwoĻę dostarczenia organizmowi wszystkich
potrzebnych skþadnikw. Im mniej przetworzone poŇywienie, im bardziej naturalne i ĻwieŇe,
tym zdrowsze.
Matka Natura u zarania dziejw zaopatrzyþa nas we wszystkie niezbħdne skþadniki
pokarmowe i naturalne lekarstwa zawierajĢc je w warzywach, owocach i zioþach. Oto
parħ przykþadw!
AGREST
- zaburzenia w przemianie materii, zwþaszcza u dzieci i osb starszych
- ma dziaþanie Ňþciopħdne i moczopħdne
- stosowany przy przewlekþych zaparciach
- stosuje siħ przy czħstych krwotokach
- dziaþa odĻwieŇajĢco
- pomocny w niedokrwistoĻci
- pomocny w chorobach skrnych
ALOES
- leczy zaburzenia w przemianie materii
- wzmacnia odpornoĻę organizmu
- pomocny w chorobach oczu (zapalenie spojwek, zmħtnienie gaþki ocznej)
- pomocny w leczeniu oparzeı
- zapobiega i leczy choroby wrzodowe
- pomocny w zapaleniu okrħŇnicy
- leczy zaparcia
- stosuje siħ w anemii i niedokrwistoĻci
ANANAS
- tþumi infekcje, dziaþa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo
- pomaga rozpuszczaę zakrzepy
- pomaga zapobiegaę osteoporozie
- pomaga w gojeniu zþamaı
- poprawia trawienie
ANYņ
- stosuje siħ przy nieŇycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migdaþkw, przy utracie gþosu
- pobudza laktacjħ u karmiĢcych matek
- niszczy pasoŇyty
- Ļrodek uspokajajĢcy i wzmacniajĢcy
- þagodny Ļrodek przeczyszczajĢcy
ARBUZ - naturalna VIAGRA!
- dziaþa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
- chroni przed zakrzepam!
- spoŇywanie arbuza razem ze skrkami to naturalna viagra.
ARCYDZIĦGIEL
- pobudza wydzielanie sokw trawiennych
- ma dziaþanie uspokajajĢce
- stosuje siħ w chorobach drg oddechowych
- ma dziaþanie napotne
- dziaþa moczopħdnie
AWOKADO
- obniŇa poziom cholesterolu
- dziaþa korzystnie na Ļciany naczyı
- dziaþa hamujĢco na wzrost komrek rakowych
- rozszerza naczynia krwionoĻne
BAKýAņANY
- zmniejszajĢ podatnoĻę na raka (zwþaszcza skry)
- zapobiegajĢ reumatyzmowi
- majĢ dziaþanie moczopħdne
- obniŇajĢ poziom cholesterolu
- pomagajĢ zwalczaę bakterie i wirusy
BANANY
- zapobiegajĢ owrzodzeniem trawiennym i wspomagajĢ ich gojenie
- obniŇajĢ poziom cholesterolu we krwi
- pomagajĢ w niestrawnoĻci, wzdħciach, w zapaleniu bþony Ļluzowej ŇoþĢdka
- zapobiegajĢ wrzodom ŇoþĢdka
- majĢ dziaþanie przeciw bakteryjne
- regulujĢ poziom cukru (niedojrzaþy i gotowany)
- pomagajĢ przy odchudzaniu
- pomocne w stwardnieniu tħtnic
- pomocne w zapaleniach nerek
- sok stosowany jest jako Ļrodek uspokajajĢcy przy atakach histerii
BAZYLIA
- wzmacnia ŇoþĢdek
- przyspiesza trawienie
- pobudza apetyt
- dziaþa rozkurczowo
- zwalcza gorĢczkħ
- leczy nieŇyt nosa
- zapach odstrasza owady
BERBERYS
- dziaþa moczopħdnie
- wspomaga wydzielanie Ňþci
- ma sþabe dziaþanie przeczyszczajĢce
- pomocny w blach gþowy
- pomaga leczyę Ňþtaczkħ
- pobudza apetyt
- leczy biegunki
- obniŇa temperaturħ
- pomocny w leczeniu zapalenia dziĢseþ (pþukanie)
- pomocny w reumatyzmie
- obniŇa ciĻnienie
BORìWKA
- wzmaga wydzielanie Ňþci
- dziaþa odkaŇajĢco
- zapobiega biegunkom
- wzmacnia ukþad odpornoĻciowy
- ma dziaþanie moczopħdne
- zmniejsza stħŇenie cukru we krwi
BìB
- stosowany przy schorzeniach wĢtroby, nerek i jelita grubego
- zapobiega biegunkom
- zawiera wiħcej biaþka od groszku i fasoli
BROKUýY
- zmniejszajĢ ryzyko zachorowaı na choroby nowotworowe zwþaszcza jelita grubego i pþuc
- chroniĢ przed rakiem pþuc i rakiem sutka
- zmniejszajĢ poziom cholesterolu
- majĢ dziaþanie przeciwwirusowe
- majĢ korzystne dziaþanie w chorobie wrzodowej
- mogĢ byę pomocne w leczeniu cukrzycy
- najbardziej skuteczne sĢ surowe lub lekko obgotowane
BRUKIEW
- stosowana przy zaparciach
[ Pobierz całość w formacie PDF ]